Skip to content

VCA basis of VCA VOL U05-2

VCA basis of VCA VOL U05-2

In de Arbowet staat dat een werkgever verplicht is zijn werknemers te instrueren over veiligheid, gezondheid en milieu. Door het behalen van VCA kun je als werkgever aantonen dat de werknemer een gedegen opleiding heeft gevolgd die aan deze eis merendeels voldoet.

Een veilige werkomgeving en -omstandigheden zijn belangrijk voor iedereen, zowel voor vaste werknemers als tijdelijke arbeidskrachten (uitzendkrachten en aannemers). Om bedrijven die diensten verlenen aan de petrochemische industrie te beoordelen en te certificeren op hun veilige werkwijze ontwikkelde de Stichting Samenwerken Voor Veiligheid (SSVV) VCA, wat VGM Checklist Aannemers (VGM = Veiligheid, Gezondheid en Milieu) betekent. In feite is VCA meer dan een checklist. Het is een veelzijdig en compleet programma waarmee dienstverlenende bedrijven objectief en structureel worden getoetst en gecertificeerd op hun VGM-beheersysteem.

Inmiddels wordt het VCA systeem gebruikt in allerlei sectoren van de industrie:
● Bouwkundige werkzaamheden;
● Elektrotechniek en procesbesturing; bijvoorbeeld onderhoud van procesbesturingssystemen en elektrische systemen;
● Werktuigbouwkundige activiteiten; bijvoorbeeld constructie en onderhoudswerkzaamheden;
● Overige technische diensten; bijvoorbeeld isolatie (verwijderen/aanbrengen), steigerbouw, industriële stellingbouw, industrieel reinigen, stralen/conserveren/schilderen, verticaal transport, horizontaal transport, hefwerktuigen, brand- en mangatwachten, inspectiewerkzaamheden (röntgen etc.) enz.

Met een VCA-certificaat kunt u aantonen dat uw bedrijf op een groot aantal punten voldoet aan de eisen op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Hiermee wordt voorkomen dat de opdrachtgever en de aannemer diverse acties moeten ondernemen ter waarborging van de veiligheid, gezondheid en milieu, aangezien dit allemaal al van te voren is geregeld.
Veel opdrachtgevers stellen een VCA-certificering als voorwaarde om werkzaamheden voor hen te mogen verrichten, simpelweg vanwege het gemak en de zekerheid dat een aannemer een veilige en betrouwbare bedrijfsvoering voert.

VCA basis is bedoeld voor een ieder die werkzaamheden uitvoert met een verhoogd risico.
VCA VOL is bedoeld voor operationeel leidinggevenden.

Inhoud

In de cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:
● Arbowet, verplichtingen en aansprakelijkheid;
● Risico’s en preventie;
● Gevaarlijke stoffen;
● Brand- en explosiegevaar;
● Machines, gereedschap en elektriciteit;
● Werken op hoogte;
● Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM);
● Werkvergunningen en besloten ruimten.

Leerdoel

Aan het einde van de cursus beschikt de cursist over de benodigde kennis en vaardigheden om voor optimale veiligheid, gezondheid en welzijn te zorgen.

Werkvorm

Theorie + praktijk

Opleidingsduur

Beide cursussen duren 1 lesdag;  Alle uren kunnen meetellen als theorienascholing voor de Richtlijn Vakbekwaamheid (Code 95).

Examinering en certificering

Er wordt na afloop van de cursus een theorie- en praktijkexamen afgenomen. Bij het met goed gevolg afleggen van dit examen ontvangt de cursist het certificaat VCA basis U05-2 of VCA VOL U05-2. Beide certificaten hebben een geldigheidsduur van 10 jaar.

Kosten

De kosten voor de cursus bedragen € 285,- excl. BTW. Alle benodigde (les)materialen, examen, certificaat, pasje en administratiekosten zijn inbegrepen in deze prijs. Ycoon B.V. verzorgt eveneens de lunch* voor cursisten.

Voor incompany cursussen en voor groepen vanaf 6 personen is de prijs op aanvraag.

* Alleen bij dagcursussen.

Voor incompany cursussen en voor groepen vanaf 6 personen kunnen wij een offerte op maat aanbieden. Vul onderstaand formulier in.

  1 dag

  Certificaat inclusief

  Tijd09:00 – 17:00
  Kosten€ 285,00 excl. BTW
  LocatieTrainings locatie Ycoon

  Interesse?

   Deelname op aanvraag. Vul onderstaand formulier in om je interesse kenbaar te maken.